Doof, Slechthorend of CODA

Ben je doof of slechthorend of een kind van dove ouders (CODA = Children Of Deaf Adults), dan leef je in een bijzondere situatie. Vaak heb je te maken met de dovenwereld en de horende wereld. Soms is het lastig om je in beide werelden thuis te voelen. Heb je problemen in de communicatie en in het contact met anderen? Voel je je vaak niet begrepen of zit je niet lekker in je vel? Zou je graag iets willen veranderen in je leven maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Als coach kan ik je begeleiden bij deze vragen en je helpen om je doelen te bereiken.

Voor wie
Als je doof of slechthorend bent of kind van dove ouders ging de communicatie in het gezin waarin je bent opgegroeid misschien niet gemakkelijk. Je voelde je misschien niet altijd begrepen of je begreep anderen niet. Dit kan ook nu nog een rol spelen. Of ben je opgegroeid in een internaat? Heb je last van gevoelens van angst en onzekerheid? Voel je je boos of verdrietig? Heb je het gevoel dat je er niet bij hoort? Of heb je problemen in het contact met anderen? Ervaar je problemen in de opvoeding van je (horende) kinderen? Als coach laat ik je ervaren dat je zelf invloed hebt op je situatie en zelf de keuze kunt maken om te veranderen.

Werkwijze
Door mijn ervaring met dove en slechthorende kinderen en volwassenen en met kinderen van dove ouders heb ik inzicht in de problemen waar je tegenaan kunt lopen. Als coach kijk ik samen met jou naar wat je graag zou willen veranderen. Wat is je doel en wat houd je tegen je doel te bereiken? Je krijgt inzicht in je gedrag en je gevoelens. Wat maakt dat je doet zoals je doet? Soms speelt je verleden daarin een rol. We kijken ook naar het hier en nu en naar de toekomst. Je krijgt inzicht in wat je juist goed kunt en in wat je belangrijk vindt in het leven.

Zelf ontdekken en ervaren
Tijdens de sessies ben je zelf actief bezig met deze vragen. Ik kan hiervoor verschillende methodieken inzetten. We praten niet alleen, je gaat ook veel doen: door allerlei oefeningen ga je ervaren wat jij en de ander voelt, in het hier en nu en in het verleden. Je zult ontdekken wat je goed kunt en wat je moeilijk vindt. Soms krijg je een opdracht mee voor thuis of bijvoorbeeld voor op je werk. Doordat je je bewust wordt van wat jou tegenhoudt en wat jou juist verder helpt, lukt het je om te veranderen. Er komt ruimte om je eigen keuzes te maken en je doelen te bereiken.

Duur van de begeleiding
Bij een coachingstraject zijn meestal 4 tot 10 sessies voldoende om op eigen kracht weer verder te kunnen. Voor opvoedingsondersteuning zijn meestal meer afspraken nodig.

Reacties van cliënten
Marc en Jolanda Vermeulen: “Astrid heeft ons goed geholpen. Ze heeft goed uitgelegd wat belangrijk is voor onze zoon. Zo zijn de problemen opgelost. Ze is heel vriendelijk. Het was fijn en gezellig om samen te praten.”
Kelly S.: “Astrid geeft hele goede persoonlijke adviezen. Ze houdt je een spiegel voor. Door verschillende opdrachten leer je omgaan met dingen waar je tegenaan loopt. Het geeft je een goed inzicht in waar je eigenlijk problemen mee hebt. En zo weet je ook waar je aan kunt werken.”