Opvoedingsondersteuning

Voelt u zich als ouder onzeker over de opvoeding van uw kind? Weet u niet hoe om te gaan met de (gedrags-)problemen en eventuele beperking/ontwikkelingsstoornis van uw kind? Voelt u zich als ouder verdrietig en onmachtig? Dan kan ik als opvoedingsondersteuner u helpen handvaten te vinden voor de opvoeding en weer zelfvertrouwen te krijgen als opvoeder en als ouder.

Voor wie
Hoe kan ik zorgen dat mijn kind zich goed ontwikkelt, goed voor zichzelf op kan komen en gelukkig is? Hoe kan ik zorgen dat mijn kind naar mij luistert? Hoe kan ik goed communiceren met mijn kind? Hoe kunnen wij als ouders samenwerken in de opvoeding? Hoe kunnen wij als gescheiden ouders zo goed mogelijk het welzijn van ons kind bevorderen? Het opvoeden van een kind is niet altijd makkelijk. Soms hebt u behoefte aan iemand die met u meekijkt en u helpt weer grip te krijgen op de situatie.
Ik ben gespecialiseerd in autisme, TOS (taalontwikkelingsstoornis) en/of doofheid/slechthorendheid.

Werkwijze
De opvoedingsondersteuning is oplossingsgericht en start met de vraag: “Wat zou u willen bereiken, hoe zou de ideale situatie er voor u uitzien?” Vanuit het antwoord op deze vraag komen we tot concrete doelen waar we in de begeleiding aan gaan werken. Uw inbreng als ouder staat hierbij voorop. Ik gebruik in de begeleiding verschillende methodieken: inzichtgevende gesprekken, informatieverstrekking, praktisch oefenen in rollenspellen of in de praktijk thuis, concrete werkplannen voor de aanpak thuis of het terugkijken van video-opnames die gemaakt zijn bij u thuis. Afhankelijk van de leeftijd en mogelijkheden wordt ook uw kind hierin betrokken. Doel is altijd dat u zich weer zeker voelt in de opvoeding en voldoende zelfvertrouwen heeft om op eigen kracht verder te gaan.

Duur van de begeleiding
Het aantal afspraken wat nodig is varieert sterk van uw vraag en de problematiek. Soms zijn enkele gesprekken voldoende, soms is er een langduriger traject nodig. U als ouder bepaalt wat u nodig heeft en wanneer uw doelen voldoende zijn bereikt. Voor de begeleiding kan ik bij u thuis komen, maar kunnen we ook afspreken bij mijn praktijk, afhankelijk van het doel van de afspraak.

Reacties van cliënten
Miranda: “Ik heb de ondersteuning van Astrid als heel positief ervaren. Mede door haar betrokkenheid en deskundigheid ben ik terug in mijn kracht gekomen en in staat de powervrouw in mezelf te herontdekken.”

Yvonne: “Via een doorverwijzing zijn we met elkaar in contact gekomen. Met 2 bijzondere kinderen, eentje met TOS en eentje met Pdd-Nos hebben we het als ouders erg zwaar gehad. Je hebt me geholpen om hulp te leren vragen, over mijn onzekerheid als ouder te praten en te luisteren naar mijn gevoel. Je hebt ons geholpen in de andere hulpverleningsgesprekken waarbij  nu de kinderen de juiste hulpverlening gaan krijgen. Dank je wel.

Petra Lievens: “Jouw kennis en ervaring zowel zakelijk als op het persoonlijke vlak hebben ons geholpen om met zowel onze slechthorende dochter als met onze horende meiden om te gaan. Je gaf handige tips waar we wat mee konden. Je nam altijd voldoende tijd om te luisteren, gaf advies en liet mij zien dat het heel normaal was wat soms allemaal gebeurde. Heel helder op een gewoon niveau. Zeg maar Jip en Janneke taal.”

Patrycja Weis: “Ik vond het fijn om samen de video-opnames terug te kijken. Wat doe je als moeder op dat moment goed en wat gaat niet zo goed. Daarna ga ik erover nadenken wat anders moet. Het gaat dan beter. En het is zo leuk om je kinderen op de video te zien.”